Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Σχετικά με το Hip-Hop

 
    Σκέφτηκα να γράψω αυτό το άρθρο γιατί έχουν παρεξηγηθεί πολλοί όροι σχετικά με το Hip-Hop.  Για παράδειγμα, πολλοί θεωρούν ότι το Hip-Hop και το Rap είναι ακριβώς το ίδιο ή ότι και τα δυο είναι είδη μουσικής. Επίσης θα ήθελα να γράψω για την Ιστορία του Hip-Hop, το οποίο άλλοι θεωρούνε κουλτούρα, άλλοι μουσική, άλλοι χορό και άλλοι τρόπο έκφρασης. Το σίγουρο είναι πως το Hip-Hop έχει να δώσει πολλά σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από το ότι το εκμεταλλεύνται κάποιοι για έναν ανώτερο σκοπό. Τέλος πάντων, για να μην πολυλογώ, ας πάμε στο κυριώς θέμα.

 
    Τι εστί Hip-Hop?
           
    Το Χιπ χοπ αναπτύχθηκε σε υποβαθμισμένες περιοχές των Η.Π.Α, όπως το Μπρονξ στη Νέα Υόρκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις όπου υπήρχε μεγάλη ανεργία και φτώχεια. Τα 4 στοιχεία δεν αναπτύχθηκαν την ίδια χρονική στιγμή αλλά σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Οι ρίζες του οδηγούν στην δεκαετία του '70, όταν άρχισαν τα πρώτα του βήματα.

Hip-Hop είναι το σύνολο 4 στοιχείων :
             

 
           Το Rap, είναι το στοιχείο της μουσικής και πιο συγκεκριμένα, των στοίχων. Πολλοί το μπερδεύουν με το Hip-Hop, αλλά το Hip-Hop δεν είναι είδος μουσικής. Άνθισε την δεκαετία του 70 στην Αμερική και έχει ρίζες στην Αφρικάνικη μουσική, καθώς την χρησημοποίησαν αρχικά μαύροι δούλοι οι οποίοι ήταν καταπιεσμένοι από τους αφέντες τους και έβρισκαν τρόπο με αυτή να εκφραστούν. Ο αρχικός σκοπός των ΜC's (Master of Ceremony) ήταν να εμψυχώνουν και να βοηθάνε τους B-Boys/Girls με τους στοίχους τους. Τώρα το από που βγήκε ο όρος ''Rap'', είναι μεγάλη ιστορία. Η αρχική ιδέα είναι ότι βγήκε απο το Rhythm And Poetry  (R.A.P), αλλά άλλοι πιστεύουν ότι βγαίνει από την αρχαιοελληνική λέξη (ραπ)σωδος (αρχαίοι έλληνες τραγουδιστές, ή μάλλον καλύτερα θα ταίριαζε το ποιητές). Επίσης αξιοσημίωτο είναι ότι μετά το 1986 άρχισε να χωρίζεται σε κάποιες κατηγορίες, ανάλογα με το ρυθμό  και τους στοίχους του τραγουδίου.




                 Το Djing, είναι το στοιχείο το οποίο ειδικεύεται στο ρυθμό. Δημιουργήθηκε το 1975-1978, κυρίως για να έχουν ρυθμό οι B-Boys (γνωστοί και ως χορευτές ή break dancers) και για να συνδιάζουν οι MC's  (τραγουδιστές) τους στοιχους τους με τον ρυθμο. Οι DJs ήταν τα αστέρια του Hip-Hop τότε, τώρα την σκηνή έχουν κλέψει οι MC's. Πάντως θεωρώ ότι το όλο σκηνικό γύρω από το Djing είναι αρκετά ενδιαφέρον και πως οι DJ's πραγματίκα ζωντανεύουν τα τραγούδια με διάφορες τεχνικές όπως ας πουμε scratches και τα λοιπά ( δεν εχω ασχοληθεί και τοσο με το Djing αν και θα ηθελα, οπότε δεν ξερω πολλά πράγματα από αυτά). Μέσα στον κλάδο αυτό περιλαμβάνεται και το Beat Boxing, δηλαδή την παραγωγή κάποιου beat μόνο με το στόμα, χωρίς κανένα μηχάνημα. Αν και κάποιοι το θεωρούν ξεχωριστό στοιχείο του Hip-Hop.



               Το Graffiti είναι η τέχνη με την οποία κάποιος εκφράζεται πάνω σε τοίχους, βάφοντας τους. Ενσωματώθηκε στο Hip-Hop καπου στο 1960, όταν ένας Ελληνοαμερικάνος διανομέας πίτσας έγραφε πάνω σε τοίχους το ψευδόνυμο του και τον αριθμό της οδού του (ΤΑΚΙ 183). Για μια σύγχρονη κοινωνία γεμάτη γκρίζους τοίχους και ασπρόμαυρα σπίτια οι γκραφιτάδες είναι πολύ σημαντικοί. Αν με καταλαβένετε γεμίζουν την ζωη μας ''με χρωμα και με υγεία'', δίνουν ζωή στον σχεδόν νεκρό κόσμο μας. Πως? Με σπρέι και φαντασία...! Θεωρείται ακριβό hobby και δεν είναι προσβάσημο σε όλους, τουλάχιστον όχι στην Ελλάδα.



             To Break Dance είναι είδος χορού. Δημιουργήθηκε για να λύνουν τις διαφορές τους οι συμμορίες μεταξύ τους χωρίς να χρειαστεί να σκοτωθεί κάποιος, το 1973. Γίνονταν ''μάχες'' μεταξύ των B-Boys/Girls (χορευτών) και ο χαμένος υποχορούσε, αυτό μείωσε κατα πολυ την βία. Ο χορός γίνονταν με την βοήθεια των DJ's που έδιναν ρυθμό και αργότερα με την βοήθεια των MC's που έβαζαν τους στοίχους.

            Μεγάλοι ευεργέτες του Hip-Hip:
Afrika Bambaataa
Νονός του Hip-Hop θεωρείται ο Afrika Bambaataa ο οποίος είναι ένας από τους τρεις βασικούς δημιουργούς του break-beat DJing και ενώσε όλα τα στοιχεία του Hip-Hop, ο DJ Kool Herc από τους πρώτους DJ's, ο Melle Mel ένας απο τους πρώτους MC's στοιχογράφους, o Ελληνοαμερικάνος ΤΑΚΙ 183 για το Graffiti.
Στην Ελλάδα οι μεγαλύτεροι καλλιτέχνες είναι οι Fortified Concept (Οχυρωμένη Αντίληψη), γνωστοι και ως FF.C, οι Razastarr, οι Terror X Crew (TXC), οι Active Member, οι Ζωντανοί Νεκροί (Ζήτα Νι),  οι Άγνωστοι Γνωστοί (Άλφα Γάμα), τα Ημισκούμπρια, οι Goin' Through και πολλοί άλλοι
(περισσότερα για αυτούς).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου