Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Τα παρακλάδια της Rap μουσικής

Hip Hop
Στην ορολογία της Ραπ, το χίπ χοπ συνήθως αναφέρετε στην κουλτούρα -graffiti, break-dancing, Mcing, Djing- που περιστρέφετε γύρω από τη μουσική. Tα λεγόμενα 4 στοιχεία. Σαν μουσικό είδος, το χίπ χοπ απευθύνετε σε μουσική φτιαγμένη έχοντας στο μυαλό εκείνες τις αξίες. Όταν η ραπ υπήρχε για αρκετό καιρό ώστε να έχει ιστορία, τα χίπ χοπ συγκροτήματα άρχισαν να στρέφονται σε μορφές της παλιάς σχολής συμπεριλαμβανομένων MCs όπως τον Kurtis Blow και τους Whodini, και DJs όπως τον Grandmaster flash και African Bambaataa. Όταν η ραπ έγινε mainstream (γενική τάση) γύρω στα 90s, πολλοί νέοι Χιπ Χοπ καλλιτέχνες (hip-hopers) εμφανιστήκαν και στραφήκαν στο old-school rap.
Στην Ελλάδα, οι πρώτοι Χιπ-Χοπ δίσκοι κυκλοφόρησαν την περίοδο 1992-1993.

Christian Rap
Η Christian Rap, είναι χιπ χοπ αισθηματικό-θρησκευτικού περιεχομένου. Δεν έχει τις ηχητικές καινοτομίες των άλλων ειδών της Ραπ, απλούστατα επειδή δεν υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ των μελών της. Συχνά, συμπίπτει κάπου μεταξύ του Old School και χιπ χοπ. Αν και δεν ήταν τόσο σκληρή όσο τις gangsta rap και G-Funk, υπηρετήθηκε αξιοπρεπέστατα από τους Gospel Gangstas και Kirk Franklin. Άρχισε να εμφανίζετε στα τέλη της δεκαετίας του 90.

Gangsta Rap
Η gangsta rap εξελίχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 80. Ήταν κατά κάποιο τρόπο, η εξέλιξη της Hardcore rap. Έχει ευέξαπτο και Θορυβώδη ήχο. Στο Λυρικό κομμάτι (στίχοι), Οι Ραπερς εξιστορούν ιστορίες από την δύσκολη ζωή του δρόμου, τα προβλήματα και τα κατεξοχήν εγκλήματα. Κάποιες φορές τα τραγούδια ήταν ακριβή περιγραφή της πραγματικότητας, και άλλες εμπνευσμένες ιστορίες από κόμικς. Με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο, η gangsta rap έγινε η δημοφιλέστερη μορφή της ραπ στο τέλος των 80s και στην αρχή των 90s. Κατά τη περίοδο αυτή, προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις στα κοινωνικά συμφέροντα και πολλά άλμπουμ απορριφθήκαν από τις δισκογραφικές εταιρίες. Αυτό δεν επηρέασε τους καλλιτέχνες που συνέχισαν να φτιάχνουν μουσική χωρίς να βάζουν σε “καλουπια” τα τραγούδια τους.

New Jack Swing
Εξελίχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 80, όταν οι καλλιτέχνες της urban και soul μουσικής άρχισαν να περιλαμβάνουν χιπ χοπ ήχους, δείγματα, και τεχνικές παραγωγής στην μουσική τους. Καποια τραγούδια είχαν hip hop beats, ενώ αλλά είχαν τμήματα με ραπ. Το τελικό αποτέλεσμα, ήταν ένας πιο ευέξαπτος ήχος αστικού περιεχομένου. Έδειξε το δρόμο στην Soul του 90 όταν η μεσοτοιχία μεταξύ της Ραπ και της RNB ήταν δύσκολο να διαγνωστεί.

G-Funk
H G-Funk είναι μια παραλλαγή της gangsta rap που εξελίχθηκε από τον Dr.Dre στην δεκαετία του 90. Είναι γνωστό για τις έντονες μελωδίες του, τα slow grooves, το βαθύ μπάσο και περιστασιακά, τα γυναικεία φωνητικά. Έγινε το ποιο διαδεδομένο είδος του Χιπ Χοπ στο 90. Μετά την επιτυχία του άλμπουμ «the Chronic» του Dr. Dre ( σε αυτό το άλμπουμ δημιούργησε και ονόμασε το είδος ), πολλοί νέοι καλλιτέχνες και παραγωγοί ακολούθησαν τις τεχνικές του, κάνοντας την G-Funk τον ποιο αναγνωρίσιμο ήχο εκείνη την εποχή.

GO-GO
Το Go-go, ήταν μια δημοφιλής παραλαγή του χιπ χοπ με βαρύ μπάσο, σχεδιασμένο για σπιτικά παρτυ. Σημασία είχε ο ρυθμός και όχι οι λέξεις. Στα μέσα της δεκαετίας του 80, έγινε γνωστό μέσω του Ραπ και R&B underground κυρίως στην περιοχή οπού δημιουργήθηκε, το DC. Ποτέ όμως δεν έγινε διεθνώς γνωστό. Έφτασε κοντά σε αυτό με το τραγούδι Da’ Butt των E.U, το 1988.

Alternative Rap
Η alternative rap δημιουργήθηκε από συγκροτήματα που αρνηθηκαν να ακολουθήσουν τα καθιερωμένα Χιπ Χοπ στερεότυπα όπως G-Funk, Bass, Hardcore, και Party Rap. Αντιθέτως, δημιούργησαν είδη αναμιγνύοντας στοιχεία από funk, pop/rock, Jazz και Reggae. Οι Arrested development και οι Fugees προσπάθησαν να μετατρέψουν αυτό το είδος σε γενική τάση. Τα περισσότερα Alternative Rap συγκροτήματα υποστηρίζονται από φίλους της Alternative Rock και όχι από φαν του Χιπ Χοπ, ή της Ποπ.

Bass Music
Αναπήδησε από τις αυτοσχέδιες χορευτικές σκηνές του Miami σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική μουσική (Electro) του Detroit στα μέσα της δεκαετίας του 80. Η μουσική Bass, έφερε τον ρυθμό του 70 στην ψηφιακή εποχή με τη χρησιμοποίηση των Drum-machines και τις ρυθμίσεις συχνοτήτων. Πρωτοπόροι του Miami όπως τους 2 Live Crew και DJ Magic Mike οδήγησαν το είδος στην αδυναμία του σχετικά με το γυναικείο φύλο. Οι μορφές του Detroit (DJ Assault, DJ Godfather, DJ Bone), συγχώνευσαν τη μουσική αυτή με την Techno κάνοντας την να εξελίσσετε γοργά. Η Bass music, φλέρταρε ακόμα και με ψηλές θέσεις των chart με τα τραγούδια "Whoot (There It Is)" των 95 South και "Tootsee Roll" των 69 Boyz. Και τα δυο μπήκαν στα chart και έγιναν πολλές φορές πλατινένια.

East Coast Rap
Κατά την άνθηση του Χιπ Χοπ, όλη η ραπ ανήκε στο East Coast rap. Όλοι νέοι σημαντικοί καλλιτέχνες εκείνης της εποχής βασίζονταν στην περιοχή της Νεας Υορκης καθώς και θρύλοι του Old-School Rap. Όσο η Ραπ μεγάλωνε και διευρύνονταν στην δεκαετία του 80, οι παραγωγές άρχισαν να ξεπετάγονται και από άλλες τοποθεσίες. Εν τούτοις, η Ραπ του East Coast επικράτησε στα περισσότερα χρόνια των 80s. Παρόλο που ο ήχος της δεν ήταν αρκετά ομοιόμορφος, και με κάποιες εξαιρέσεις πάντα, το East Coast Rap επιδίωκε περισσότερο να είναι ένα άκουσμα εντόνου περιεχομένου, παρά μουσική για παρτι και πίστες βοηθώντας έτσι το είδος να κερδίσει σεβασμό και να εξελιχθεί ως μια μορφή τέχνης, που μεγάλωνε περίτεχνα και έκτεινε την πολυμορφία της.

Hardcore Rap
Ενώ ο ορός αυτός μπορεί να αποδοθεί σε διαφορές μουσικές ανησυχίες, η Hardcore Rap χαρακτηρίζετε από την εναντίωση, την επιθετικότητα της όποιο κι αν είναι το στιχουργικό θέμα, τα βαριά και δυνατά beats, τις παραγωγές με θορυβώδη ηχητικά δείγματα, ή κάθε συνδυασμό εκείνων των χαρακτηριστικών. H Hardcore Rap είναι σκληρή, με έντονο περιεχόμενο και συχνά απειλητική, αν και δεν ήταν πάντα αυτός ο σκοπός. Η gangsta rap είναι συνδεδεμένη με την Hardcore, όσο κανένα άλλο είδος. Αλλά το περιεχόμενο της πρώτης δεν συμπίπτει πάντα με εκείνο της δεύτερης αν και στην δεκαετία του 90 το φαινόμενο αυτό ήταν συνηθισμένο. Τα πρώτα Hardcore Rap ήρθαν από την ανατολική ακτή (East Coast) όταν οι Ράπερς παράτησαν τα θέματα για παρτι θέλοντας να δείξουν τις ικανότητες τους στο Μικρόφωνο. Η μουσική τους και ο λόγος τους, άρχισε να αντικατοπτρίζει τον χαλικώδη και συχνά άγριο αστικό περίγυρο.
Πριν καθοριστεί ένας συγκεκριμένος τύπος της gangsta rap, καλλιτέχνες από την Νέα Υόρκη όπως τους Boogie Down Productions έκαναν λεπτομερείς περιγραφές της ζωή του δρόμου μέσα σε κασέτες, συν του ότι ο χαοτικός ήχος των Public Enemy έθετε νέα στανταρ στις μουσικές παραγωγές. Η Hardcore Rap έγινε το πιο δημοφιλή στυλ του Χιπ Χοπ στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 90. Οι καλλιτέχνες συμπεριελάμβαναν ήχους από πιάνο και έγχορδα με μινιμαλιστικα beats. Ραπερς όπως τους Jay-Z, Notorious B.I.G και DMX έγιναν πολυπλατινενιοι σουπερσταρς.

Jazz Rap
Η Jazz-Rap ήταν μια προσπάθεια σύνδεσης της Αφρο-Αμερικανικής μουσικής του παρελθόντος με το νέο επικρατέστερο σχήμα του παρόντος, ως φόρο τιμής. Στόχος τόσο η επανενδυναμωση της Jazz όσο το η ανάπτυξη και ο καθορισμός νέων ορίων της Ραπ. Ενώ οι ρυθμοί της Jazz-Rap προέρχονταν εξ ολοκλήρου από το Χιπ Χοπ, τα ηχητικά δείγματα ήταν δημιουργήματα της cool jazz, soul-jazz, και hard bop. Όντας ένα περισσότερο εγκεφαλικό είδος από το Χιπ Χοπ, Πολλοί καλλιτέχνες το χρησιμοποίησαν ως μέσο προβολής της αφρικανικής πολιτικής συνιδεισης και κουλτούρας.
Χάρις τη διανοητική του κλίση, ποτέ δεν ήταν από τα αγαπημένα είδη του «δρόμου». Άλλωστε, δεν ήταν αυτός ο στόχος. Η Jazz-Rap ήταν περισσότερο θετική στην Alternative, παρά στο Hardcore/Gangsta κίνημα αφού δεν είχε την επιθετικότητα και την αντιδραστικότητα εκείνων. Έτσι, δεν είχε απήχηση στους ακροατές τους. Οι περισσότεροι ακροατές της βρισκόταν σε Κολέγια. Επίσης, απέσπασε καλές κριτικές από φίλους της Alternative Rock. Κατά την διάρκεια των 90s να άρχισε παραμερίζετε, αν και εκπροσωπήθηκε επάξια μέσω των Χιπ Χοπ καλλιτεχνών The Roots.

Old-School Rap
Η Old-School Rap προέρχεται από το στυλ των πρώτων καλλιτεχνών της Ραπ που ξεπρόβαλαν από τη Νέα Υόρκη από τα τέλη της δεκαετίας του 70 ως τα νεότερα χρόνια των 80s. Μπορεί να αναγνωριστεί εύκολα, από την απλότητα της. Για την απαγγελία των στίχων χρειάζονται περίπου ίσα χρονικά διαστήματα, και ο ρυθμός της γλώσσας σπάνια περιστρέφετε γύρω από τη μουσική. Έμφαση δεν δίνονταν στη τεχνική αλλά απλούστατα στις καλές στιγμές. Εκτός από το κοινωνικά συνειδητοποιημένο υλικό του GrandMaster Flash, στην Old-School rap υπήρχε διάθεση για παιχνίδι και διασκέδαση. Ακόμα, υπήρχε αρκετός χώρος και για θηλυκές ράπερ σε αντίθεση με άλλα παρακλάδια της ραπ. Αρκετά τραγούδια εκτελέστηκαν μέσα σε Disco. Η δισκογραφική ιστορία του Old-School rap ξεκινάει το 1979 με τα singles των Fatback και The Sugar Hill Gang.
Η Sugarhill Records έγινε γρήγορα το κέντρο του Old-School Rap κυριαρχώντας στην αγορά έως οτου οι Run-D.M.C επαναπροσδιόρισαν την τεχνική το 1983-1984. Ο ήχος τους και το στυλ τους κατέκτησε τον κόσμο της Ραπ κάνοντας την παλαιότερη Funky διάθεση των 70s να φαίνεται ξεπερασμένη. Συγκρίνοντας την με τους πιο περίπλοκους ρυθμούς του σήμερα, ίσως να φαίνεται απαρχαιωμένη και μη περιπετειώδη. Όπως και να χει όμως, τα καλύτερα τραγούδια της Old-School Rap αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για παρτι ακόμα και σήμερα.

Quiet Storm
Το 1975 ο Smokey Robinson κυκλοφορεί ένα απαλό αισθησιακό Soul άλμπουμ εν ονόματι «A Quite Storm». Από αυτό πήρε το όνομα του το είδος που ήταν κατά κάποιο τρόπο μια απάντηση προς το Soft Rock. Είχε τόσο δυναμικό, όσο και χαλαρωτικό ήχο με ρομαντικό συναίσθημα. Παρέμεινε δημοφιλή από το τέλος της δεκαετίας του 70 έως την αρχή της δεκαετίας του 90. Όταν το Χιπ Χοπ άσκησε περισσότερη επίδραση στην R&N, το Quiet Storm δεν είχε πλέον υποστηρικτές.

Southern Rap
Η Southern Rap είναι η τρίτη μετά τις East Coast και West Coast Rap. Εμφανίστηκε στο προσκήνιο ως αυτόνομο είδος στην δεκαετία του 90. Προερχόταν από το Miami, τη Νέα Ορλεάνη και την Atlanta. Στα τέλη των 80s ήταν συσχετισμένη με την μουσική Bass από το Miami. Ανάμεσα στους καθοδηγητές της ήταν οι Luther Campell και οι 2 Live Crew που μετέτρεψαν το σεξουαλικό περιεχόμενο των στίχων σε ένα “party theme” με αποτέλεσμα την άνθιση του είδους σε όλη την Αμερική. Σημείωσε μεγάλη επιτυχία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 90 ως χορευτικό άκουσμα με καλλιτέχνες όπως τους Tag Team, 95 South, 69 Boyz, Quad City DJs και Freak Nasty να κανουν τεραστία hits.
Οι Celebral Arrested Development ήταν οι πρώτοι που προσπάθησαν να εισχωρήσουν στην παγκόσμια αγορά το 1992. Ακολούθησε η παραγωγική μονάδα Organized Noize με σημαντικότερους τους OutKast και Goodie Mob. Αν η Atlanta ήταν το κέντρο παραγωγών της Southern Rap, τότε η Νέα Ορλεάνη ήταν το διαφημιστικό της κέντρο. Ο Master P έκτισε μια αυτοκρατορία με την No Limit records που τα περισσότερα άλμπουμ της ήταν προσκολλημένα στην G-Funk και Hardcore με gangsta στίχους. Έφτασε ψηλά στα παγκόσμια μουσικά charts στο τέλος της δεκαετίας του 90. Η Southern Rap είχε γνωρίσει πλέον παγκόσμια επιτυχία.

West Coast Rap
H West Coast Rap κυριάρχησε στην Χιπ Χοπ σκηνή στα μέσα της δεκαετίας του 90 μετατρέποντας την Gangsta Rap σε δημοφιλές μουσικό φαινόμενο και κάνοντας τον Dr. Dre μια από τις πιο επιτυχημένες μορφές στην ιστορία της Ραπ. Αρχικά, η West Coast rap μιμήθηκε την East Coast rap και τα party themes της. Το Los Angeles και Bay Area βοήθησαν στην εξέλιξη του είδους αποδεικνύοντας τη γονιμότητα τους και σε σύντομο χρονικό διάστημα απέκτησε τη δική του προσωπικότητα. Το 1989 οι N.W.A (το συγκρότημα του Dr. Dre) έκαναν την αρχή για την εξέλιξη του είδους με στόχο την περισσότερη αναγνωσιμότητα του. Με ήχο δυνατό και μινιμαλιστικό, και στίχους που εναλλάσσονταν ανάμεσα σε βίαιο ηδονισμό και έντονη κοινωνική κριτική.
Όταν διαλύθηκαν οι N.W.A, ο Ice Cube έκανε σόλο δίσκους που διατηρούσαν αυτό το στιχουργικό τόνο με το στυλ παραγωγών των Public Enemy. O Dr. Dre ανακάλυψε τον Snoop Dogg και τον πήρε στην Death Row Records ενώ κυκλοφόρησε το τεράστιας επιτυχίας άλμπουμ “The Chronic”. O θρυλικός 2pac γράφτηκε και αυτός στην δισκογραφική εταιρία του Dre. Γενομένων αυτών πολλά αριστουργήματα βγήκαν στη φόρα όπως το ντουέτο των σουπερσταρς Dr. Dre και 2pac με το όνομα California Love. Αργότερα ο Coolio έφτασε στην κορυφή των charts με το τραγούδι Gangsta's Paradise. Η επικράτηση της West Coast Rap κατέρρευσε με την δολοφονία του 2pac το 1996 και την φυλάκιση του διευθυντή της Death Row Suge Knight για διαφορές παρανομίες. Στα τέλη της δεκαετίας του 90 πολλοί στράφηκαν ξανά στην East Coast Rap.

Latin Rap
H Latin Rap αναφέρετε στην ραπ που προέρχεται από την Λατινική Αμερική. Οι Λατίνοι Ραπαρουν είτε στα Ισπανικά είτε στα Αγγλικά και η μουσική τους αποδεικνύει την επίδραση των λατινικών ρυθμών στην παγκόσμια σκηνή.

Pop-Rap
Pop-Rap ονομάζετε το «πάντρεμα» των Hip-Hop beats με μελωδικά ρεφρέν από την Ποπ μουσική. Είναι λιγότερο επιθετική και στιχουργικά πολυπλοκοτερη από άλλα είδη της Ραπ. Η Pop-Rap ξεκίνησε κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών της δεκαετίας του 80. Όταν καλλιτέχνες όπως τους Run-D.M.C, LL COOL J και Beastie Boys πέρασαν στην Mainstream. Λίγο αργότερα αρκετοί ραπερς ηχογράφησαν singles εκμεταλλευόμενοι τις χιουμοριστικές τους ικανότητες στο να λένε ιστορίες σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Την ίδια στιγμή άλλοι καλλιτέχνες με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας προσπάθησαν να συνδέσουν το Ραπ με την R&B και Dance μουσική. Αργότερα πολλά ηχητικά δείγματα από παλιές Ποπ επιτυχίες δόθηκαν για την δημιουργία Ραπ τραγουδιών. Στο μεταξύ, αυτές οι παλιές επιτυχίες βοήθησαν αρκετά gangsta και Ηardcore τραγούδια να φτάσουν στην κορυφή των charts. Μέχρι το τέλος των 90s η Pop-Rap κυριάρχησε στον μουσικό χώρο.

British Rap
Αν και σπάνια ακούγεται σε περιοχές εκτός του U.K και της Ευρώπης, η Βρετανική Ραπ έχει δική της παράδοση και αποτελεί αυτόνομο είδος. Μπορεί να μην έχει την κληρονομιά της Αμερικανικής Ραπ όμως πολλοί Βρετανοί Ραπερς υιοθέτησαν το Χιπ Χοπ στυλ. Ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 80. Στο τέλος των 90s έγινε μια εξαίρετη δουλειά από την γενιά των Άγγλων οπαδών της ραπ συμπεριλαμβάνοντας καλλιτέχνες όπως τους Herbaliser, Roots Manuva και New Flesh.

Comedy Rap
Όπως προδιαθέτει και το όνομα της, η comedy rap είναι αποκλειστικά φτιαγμένη για να ψυχαγωγεί και να διασκεδάζει. Δεν είναι μόνο οι στίχοι χιουμοριστικοί αλλά και η μουσική από μόνη της. Παραδείγματος χάρη, στην περίπτωση του καλύτερου Comedy Rapper, Biz Markie, μπορεί να είναι τόσο αστεία όσο και έξυπνη επίσης. Εξελίχθηκε στην δεκαετία του 80 όταν το Χιπ Χοπ είχε ένα ελαφρύτερο ύφος (πριν πάρει τα ηνία η gangsta Rap). Υπάρχουν και μερικές Ραπ Παρωδίες αλλά τα περισσότερα δημιουργήματα της Comedy Rap είναι συνδυασμοί κανονικού Χιπ Χοπ με το χιούμορ του δρόμου.

Dirty Rap
H Dirty rap είναι Χιπ Χοπ αφοσιωμένο αποκλειστικά και μόνο στο sex. Οι πατέρες του είδους, 2 Live Crew ήταν ένα από τα κυριότερα συγκροτήματα της Bass Music του Miami και έτσι, η Dirty Rap πήρε αρκετά χαρακτηριστικά από αυτήν. Λόγω του ότι είναι σχεδιασμένη αποκλειστικά για παρτι και διασκέδαση, σπανίως παρουσιάζει μουσικό ή στιχουργικό βάθος.

Foreign Rap
Έτσι ονομάζετε το Χιπ Χοπ που δεν είναι γραμμένο σε Αγγλική ή Ισπανική γλώσσα. Γενικότερα, η Foreign Language Rap είναι ευρωπαϊκής καταγωγής και μοιάζει τόσο με την Euro Dance όσο και με το Αμερικανικό Χιπ Χοπ. Δεν είναι σκληρή όπως την Ραπ από την Αμερική ή τη Βρετανία και συνήθως ακολουθά τη μόδα. Εξαίρεση αποτελεί η Jazz-Rap που είναι επηρεασμένη από την αγγλική Acid House και Acid Jazz.

Underground Rap
Χωρίζετε σε δυο κατηγορίες: Είναι είτε Hardcore Hip-Hop που ξεπερνά τα μουσικά όρια με στίχους περισσότερο εφευρετικούς από της Gangsta Rap, είτε hardcore gangsta rap που χρησιμοποιεί όλες τις μουσικές και στιχουργικές ιδιαιτερότητες του είδους. Αυτό που ενώνει τις κατηγορίες της Underground rap είναι ότι απεχθανοντε καθετί εμπορικό. Έχουν δηλαδή σε χαμηλή υπόληψη το mainstream, τη γενική τάση, αυτό που κάνει ο περισσότερος κόσμος. Συχνά πέφτουν σε πολιτικά μονοπάτια εκδηλώνοντας τις αντιδράσεις τους.

Turntablism
Ακόμα κι αν DJs όπως τον Africa Bambaataa και Grand Wizard Theodore ήταν οι κυρίαρχοι του Χιπ Χοπ κατά τη διάρκεια του 1970, όταν το ραπ έγινε mainstream οι MCs άρχισαν να καταλαμβάνουν τη σκηνή. Και έτσι, για να υπάρχει η δυνατότητα της προώθησης μέσω του ράδιο ή ενός διαφημιστικού ήταν φανερό ότι τα τραγούδια χρειάζονταν φωνητική υποστήριξη. Αν και μάλλον δεν θα αναγνωριστεί ποτέ επίσημα, η αυξανόμενη εστία της κουλτούρας της ραπ επέφερε την ανάγκη να χωριστεί το Turtablism σε ένα διαφορετικό είδος. Οι πρωταγωνιστές ήταν Djs που αντί να έχουν σφιχτοδεμένες ριμες με απαλό ρυθμό στο ρεπερτόριο τους, είχαν σκρατσαρισματα, spinbacks, phasing και κάθε είδους «ακροβατικά».

Dirty South
Εμφανίστηκε στο δεύτερο μισό των 90s , όταν η gangsta rap είχε γίνει πλέον η κύρια κατεύθυνση της Rap. Δημιουργήθηκε από τις παραδόσεις των The Chronic και 2 Live Crew και είναι κατά κάποιο τρόπο μια ανούσια πλευρά του σημερινού Χιπ Χοπ που ασχολειτε (με κάποιες εξαιρέσεις) με βία και sex. Πήρε το όνομα του από ένα τραγούδι του Goodie Mob, που μαζί με τους OutKast είναι ότι καλύτερο έχει να προσφέρει αυτό το είδος.

Political Rap
Στην Προσπάθεια να ξεφύγουν από την ατμόσφαιρα των Πάρτι της Old-School Rap κάποια συγκροτήματα προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα νέο είδος της Ραπ με ριμες σχετικές με την πολιτική φιλοσοφία στρεφόμενοι συνήθως προς την κυβέρνηση.

Golden Age
Η Χρυσή εποχή του Χιπ Χοπ σηματοδοτήθηκε με την διαφημιστική καμπανια του Run-D.M.C το 1986 και την έκρηξη της Gangsta Rap το 1993 με τον Dr. Dre. Σε αυτά τα 6 χρόνια έγιναν μερικές από τις καλύτερες ηχογραφήσεις με κάποιους από τους καλύτερους Ραπερς της ιστορίας. Η Golden Age χαρακτηρίζετε από τα σκελετώδη beats, τα ηχητικά δείγματα από Hard Rock και Soul τραγούδια και τα dis raps. Η δισκογραφική εταιρεία Def Jam έγινε η πρώτη ανεξάρτητη του Χιπ Χοπ ενώ οι Cold Chillin’, Jive, και Tomy Boy έκαναν επίσης μεγάλα βήματα.

Midwest Rap
Έτσι ονομάζετε η ραπ από καλλιτέχνες που ανήκουν στο κομμάτι της Αμερικής εν ονοματι: Midwestern United States. Έγινε δημοφιλή για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του 90 με Ραπερς όπως τον Twista από το Σικάγο, τον Rico Love από το Μilwaukee και τους Bone Thugs-n-Harmony από το Cleverland. O σημαντικότερος καλλιτέχνης πλέον είναι ο ράπερ-παραγωγός Kanye West. Επειδή οι ραπερς είναι από πολλές διαφορετικές πόλεις, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ένας συγκεκριμένος ήχος για την MidWest rap.

Left-Field Hip Hop
Ισοροποντας ανάμεσα σε Ραπ και Electronica, το Left-Held είναι περισσότερο ένας είδος των παραγωγών παρά των MCs. Δίνετε έμφαση στην επίτευξη του τέλειου beat, όχι του στίχου. Γιαυτό το λόγο, αν και σε συχνά συμπεριλαμβάνονται φωνητικά σε Left-Held albums το ενδιαφέρον πέφτει πάντα στο ρυθμό. Πολλοί τέτοιοι καλλιτέχνες εκθέτουν δημόσια το έργο τους.

πηγή: http://www.hiphop.gr/forum_topic/174836/3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου